Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ


Τι θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες



Βαρύς ο πέλεκυς...

Σημαντική αύξηση των εισφορών με αμφίβολη την αντίστοιχη αύξηση της εισπραξιμότητας περιλαμβάνει το "βαρύ" πακέτο των διατάξεων που βρίσκονται στο νομοσχέδιο για την προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Το μεγαλύτερο βάρος καλούνται να καλύψουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι - καταστηματάρχες αλλά και επιστήμονες, οικονομολόγοι, δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί, με δραστικές αλλαγές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και μεγάλες -σε αρκετές περιπτώσεις- αυξήσεις εισφορών.

Έτσι, εκτός από τις μειώσεις στις μελλοντικές συντάξεις, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα βρεθούν άμεσα, μπροστά σε νέες σημαντικές απώλειες εισοδημάτων.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί με εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ όπως και έμποροι, ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ με εισόδημα άνω των 19.000 ευρώ επιβαρύνονται σημαντικά από το νέο ασφαλιστικό, αφού θα κληθούν από τον Ιανουάριο του 2017 να πληρώσουν εισφορές 20% για σύνταξη και 6,95% για υγεία καθώς και 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ εφόσον προβλέπεται αντίστοιχη παροχή στον κλάδο τους.

Μόνη ανάσα, οι εκπτώσεις για τους νέους επιστήμονες που ενδέχεται να ισχύσουν και για το σύνολο των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ (και όχι μόνο για τους οικονομολόγους), υπό την προϋπόθεση ότι θα αποτελούν μελλοντική "ασφαλιστική οφειλή" καθώς και τα μειωμένα ασφάλιστρα για τους επιστήμονες, που θα ισχύσουν την τετραετία 2017-2020.

Αναλυτικά, οι κυριότερες αλλαγές για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες που φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι:

1. Από 1.1.2017, το ποσοστό της ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης, που καταβάλλουν όλοι οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 20%. Ειδικά για τα τους ασφαλισμένους που κάνουν έναρξη επαγγέλματος και είναι εγγεγραμμένοι σε επιμελητήρια, το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 14% για τα πρώτα 2 έτη από την πρώτη τους υπαγωγή στην ασφάλιση, σε ποσοστό 17% για τα επόμενα 3 και σε ποσοστό 20% για το διάστημα μετά το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση. Προσοχή, όμως, το συνολικό ποσό που υπολείπεται του ποσοστού 20% της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κατά τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισης αποτελεί ασφαλιστική οφειλή.

Τα ποσοστά υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Ως ετήσιο εισόδημα των προσώπων που είναι μέλη προσωπικών εταιρειών νοείται το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού μερίσματος της εταιρίας δια του ποσοστού συμμετοχής εκάστοτε μέλους σε αυτή. Σε περίπτωση ζημιών ή μηδενικού μερίσματος τα μέλη των προσωπικών εταιριών καταβάλλουν την κατώτερη εισφορά (20% επί του κατώτατου μισθού). 

2. Υποχρέωση εισφοράς έχουν πλέον και:

• Τα μέλη ή μέτοχοι Οργανισμών, Κοινοπραξιών ή κάθε μορφής Εταιρειών, πλην των Ανωνύμων και των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών, των οποίων ο σκοπός συνιστά δραστηριότητα, για την οποία τα ασκούντα αυτή πρόσωπα υπάγονταν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.

• Τα μέλη του Δ.Σ. των Α.Ε. με αντικείμενο επιχειρήσεως επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα σε όλη την Επικράτεια, εφόσον αυτά είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον.

• Οι μέτοχοι των Α.Ε. των οποίων ο σκοπός είναι η μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων επί κομίστρω με αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, εφόσον είναι κάτοχοι ονομαστικών μετοχών.

• Οι διαχειριστές Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας που ορίστηκαν με το καταστατικό ή με απόφαση των εταίρων.

• Ο μοναδικός εταίρος Μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας.

3. Από 1-7-2016 τα ένσημα υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης για τους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές και υποθηκοφύλακες καταργούνται. Επίσης, καταργούνται οι πάσης φύσεως αναλογικές εισφορές υπέρ των Τομέων Ασφάλισης, Πρόνοιας και Υγείας Συμβολαιογράφων του ΕΤΑΑ επί των αναλογικών δικαιωμάτων από τη σύνταξη συμβολαίων.

Ειδικά για τους δικηγόρους, καταβάλλεται ποσοστό 20% επί της ελάχιστης αμοιβής ανά δικηγορική πράξη ή παράσταση, για την οποία προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία έκδοση γραμματίου προείσπραξης.

4. Όσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν 40 χρόνια ασφάλισης, με αίτησή τους μπορούν να καταβάλλουν, μειωμένη κατά το 50%, ασφαλιστική εισφορά, παραιτούμενοι από την προσαύξηση της σύνταξής τους ως προς τα επόμενα έτη ασφάλισης.

5. Από 1η Ιανουαρίου 2016 καταργείται η εισφορά που καταβαλλότανγια την ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ καθώς και οι εισφορές του κλάδου μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ. «Χτύπημα στην επιχειρηματικότητα» και κίνητρα για εισφοροδιαφυγή

Φόβους πως οι προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών θα ενισχύσει τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας εκφράζουν οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι βρίθει αδικιών ακόμη και μεταξύ των ασφαλισμένων, παρ' ότι ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας επιμένει ότι πρόκειται για ένα σύστημα που επιφέρει κοινωνική δικαιοσύνη.

Για παράδειγμα, επισημαίνεται ότι το νέο σύστημα επιβαρύνει υπέρμετρα τους παράλληλα ασφαλισμένους, χωρίς να προβλέπει κάποιες ωφέλειες ως προς τον υπολογισμό του ασφαλιστικού χρόνου και την πιθανότητα καταβολής διπλών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη. Επίσης, δεν προβλέπεται μεταβατική περίοδος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως συμβαίνει με τον κλάδο αγροτών και επιστημόνων, δεν έχει διασαφηνιστεί ο τρόπος υπολογισμού των ποσών συντάξεων για μελλοντικούς συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι έχουν ήδη δημιουργήσει ασφαλιστικό δικαίωμα μέσα από την υπαγωγή τους σε ασφαλιστικές κλάσεις (τόσο παλαιοί όσο και νέοι ασφαλισμένοι).

Παράλληλα, δεν περιλαμβάνεται κανένας μηχανισμός ένταξης των οφειλετών οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δεν προβλέπεται η δημιουργία ενός παγίου και ρεαλιστικού συστήματος ρύθμισης οφειλών.

Αντίθετα, ακολουθείται μια πολιτική υποκατάστασης των υφιστάμενων απωλειών από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (τις οποίες τις θεωρεί τελεσίδικα χαμένες), με υψηλή επιβάρυνση των μεσαίων εισοδημάτων.

Οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων επισημαίνουν επίσης, ότι πρέπει να ληφθεί πρόνοια για τα μέλη οικογενειών που δραστηριοποιούνται στην ίδια επιχείρηση και προτείνουν τη μείωση της εισφοράς για ένα από τα 2 μέλη στο κατώτατο όριο, ενώ επισημαίνουν ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί ο τρόπος καταβολής των εισφορών μέσα στο έτος και διαδικασία εκκαθάρισης.

Τέλος, οι συνδικαλιστές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι επανέρχεται η αλληλέγγυα και εις ολόκληρο ευθύνη εταίρων ή μετόχων με ποσοστό τουλάχιστον 10%, για οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, η οποία μάλιστα διευρύνεται και για χρέη προς τους εργαζόμενους. Πρόκειται για μια ρύθμιση που όπως λένε οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων καθιστά απλούς μετόχους συνυπεύθυνους για πράξεις ή παραλείψεις αυτών που ασκούν τη διοίκηση και στην πράξη καταργεί την έννοια της «ανώνυμης εταιρείας».

Το άρθρο 53 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου ορίζει ότι τα πρόσωπα που είναι νόμιμοι εκπρόσωποι, πρόεδροι, διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι, εντεταλμένοι στη διοίκηση και εκκαθαριστές των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 4174/2013, Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας (Α΄ 170), κατά το χρόνο της διάλυσης ή συγχώνευσής τους, ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα και εις ολόκληρον για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων που οφείλονται από αυτά τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής τους καθώς και για κάθε είδους ληξιπρόθεσμη απαίτηση των εργαζομένων των νομικών προσώπων ή οντοτήτων αυτών που πηγάζουν από τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας που έχουν συνάψει οι πρώτοι με αυτά και έχουν επιδικασθεί με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις.

Προβλήματα δημιουργεί σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ και η διάταξη του άρθρου 46 που προβλέπει ότι με Προεδρικό Διάταγμα θα καθοριστεί ένας ελάχιστος αριθμός εργαζομένων ανά επιχείρηση. Οι μικρομεσαίοι εκτιμούν ότι η υιοθέτηση μιας τέτοιας διάταξης θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θέλει να θεραπεύσει. Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια διάταξη δεν μπορεί να εισέλθει με την μορφή Προεδρικού Διατάγματος, επισημαίνει, καθώς αποτελεί μια πολύ σοβαρή και σύνθετη αλλαγή για να υιοθετηθεί υπό την μορφή διοικητικής πράξης.

Ενστάσεις εκφράζονται τέλος και για τη διάταξη της παρ. 10, του άρθρου 38, που προβλέπει την καταβολή εισφορών μέσα από τραπεζικό λογαριασμό από 01.07.2016 καθώς κρίνεται ότι στην παρούσα φάση, θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα διοικητικού κόστους και συμμόρφωσης στις ΜμΕ.

Πηγή:http://www.cretalive.gr/business/ti-tha-plhrosoyn-oi-eleytheroi-epaggelmaties

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

"ΡΙΧΝΕΙ" ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟ ΤΕΕ

Κατόπιν της παρουσίασης από την Κυβέρνηση του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, ο τεχνικός κόσμος της χώρας, οι διπλωματούχοι μηχανικοί και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σκληραίνουν τη στάση τους και απαντούν ακόμη πιο δυναμικά στις σχεδιαζόμενες αλλαγές.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που ήδη αναρτήθηκε στις σχετικές ιστοσελίδες του ΤΕΕ «το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ολόκληρου του τεχνικού κόσμου της χώρας ενάντια στο προτεινόμενο Νέο Ασφαλιστικό, με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής στις 18/4/2016, αναστέλλει από τη Μεγάλη Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 και για ολόκληρη την Μεγάλη Εβδομάδα τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Υπολογισμού και Διαχείρισης Αμοιβών Μηχανικών, προκειμένου να εκφράσει εμπράκτως την αντίδραση των Ελλήνων Διπλωματούχων Μηχανικών στη σχεδιαζόμενη καταστροφή του Ταμείου των Μηχανικών και του κλάδου συνολικά.»

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό «αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει. Καταστρέφει τους Έλληνες μηχανικούς, τους Έλληνες επιστήμονες και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν θα τους αφήσουμε. Αποδείξαμε τους τελευταίους μήνες ότι το Ταμείο των Μηχανικών είναι νοικοκυρεμένο και βιώσιμο. Αποδείξαμε ότι η βιωσιμότητα του Ταμείου μας μειώνεται με τις κυβερνητικές προτάσεις. Αποδείξαμε ότι η περιουσία του Ταμείου μας διασφαλίζει την ανεξάρτητη ύπαρξή του. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις που να διασφαλίζουν την παραμονή των μηχανικών στο επάγγελμα και στη χώρα. Δυστυχώς τίποτε από αυτά δεν έγινε δεκτό. Αποδείξαμε επίσης με την αποχή μας ότι ματώνουμε καθημερινά διεκδικώντας τα αυτονόητα. Θα συνεχίσουμε, ακόμη πιο σκληρά τον αγώνα. Οι μηχανικοί από τη Μεγάλη Δευτέρα δεν θα υπηρετούν καμία διοικητική πράξη προς το Δημόσιο. Οφείλει η Κυβέρνηση να καταλάβει ότι μας καταστρέφει. Δεν θα την αφήσουμε.»

Αυτή η απόφαση του ΤΕΕ πρακτικά σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα μπορούν να γίνονται:

–Έκδοση Αδειών Δόμησης, επομένως θα ανασταλούν οι νέες οικοδομικές εργασίες

–Δηλώσεις Αυθαιρέτων Ν.4178, επομένως θα ανασταλεί η υποβολή νέων δηλώσεων

–Έκδοση βεβαιώσεων μηχανικού του Ν.4178, επομένως θα ανασταλούν οι νέες μεταβιβάσεις ακινήτων

–Έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΠΕΑ), επομένως θα ανασταλούν όλες οι μεταβιβάσεις ή μισθώσεις ακινήτων που απαιτούν την έκδοση ΠΕΑ

–Έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών αμοιβών μηχανικών για οποιαδήποτε αδειοδότηση, επομένως θα ανασταλούν οι νέες αδειοδοτήσεις που απαιτούν υπογραφή μηχανικού, κάθε είδους

Υπενθυμίζεται ότι οι μηχανικοί της χώρας βρίσκονται ήδη σε διαρκείς κινητοποιήσεις από τον Ιανουάριο ενάντια στο σχεδιαζόμενο νέο Ασφαλιστικό. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται επί τρίμηνο και θα συνεχιστεί η Απεργία – Αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών του κράτους με τεχνικό αντικείμενο, όπως Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων, Επιτροπές Δημοπρασιών Έργων και Μελετών κλπ…


Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας Μελέτη Μορφολογικών Κανόνων Δόμησης και Αρχιτεκτονικής, στις περιοχές εντός και εκτός οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων, της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας



Β' ΦΑΣΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ

Χάρτες

Προστασία Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς

Στόχος είναι η διατήρηση και η προστασία των δειγμάτων της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στην περιβάλλουσα των οικισμών ζώνη, που διασώζονται συνήθως σε ερειπιώδη κατάσταση. Η άδεια κατεδάφισης των υφιστάμενων κτηρίων, ηλικίας άνω των 60 χρόνων, εγκρίνεται υποχρεωτικά από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, και από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. Κρίνεται απαραίτητη η προστασία μεμονωμένων κτισμάτων κυρίως παραγωγικών δραστηριοτήτων (ελαιοτριβείων, νερόμυλων, καλυβιών, στανών κ.α.) καθώς και διαφόρων στοιχείων - κατασκευών υπαίθριου χώρου (πηγαδιών, κρηνών κ.α.). Σε ό,τι αφορά την επισκευή, αποκατάσταση ή αναστήλωση όλων των παραπάνω κτηρίων και στοιχείων - κατασκευών, που θεωρούνται δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ισχύουν όσα αναφέρονται στην σχετική παράγραφο περί προστασίας της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς εντός των ορίων των οικισμών 

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=906&sni%5b1339%5d=4218&language=el-GR


Αυτό είναι το ωραιότερο σχολείο της Ελλάδος



Το νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής του αρχιτεκτονικού γραφείου Potiropoulos+Partners, είναι υποψήφιο για βραβείο στον διαγωνισμό του Architizer.

Το Νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών στην συγκεκριμένη περίπτωση – είναι το πρώτο δημόσιο κτίριο με το οποίο έρχεται σε επαφή το μικρό παιδί, γεγονός που του προσδίδει διεσταλμένη σημασία.

Το κτίριο αντιμετωπίστηκε κατά την συνθετική προσέγγιση όχι μόνον ως λειτουργία – όπως κατά σύμβαση τη γνωρίζουμε – αλλά ως συντελεστής των δράσεων του μικρού μαθητή, ως υλικό σημειωτικό σύστημα που εμπλέκεται σε αυτές μέσα από ένα δίκτυο διαδραστικών σχέσεων. Προσέγγιση, η οποία βασίζεται στη θέση ότι ο αρχιτεκτονικός χώρος δεν είναι αδρανής, που αρκεί να τον μετρήσει κανείς γεωμετρικά για να τον κατανοήσει. Αντίθετα, συναποτελεί ένα εσωτερικό, σύμφυτο και μετασχηματιζόμενο κομμάτι της ανθρώπινης καθημερινής ζωής, στενά συνδεδεμένο με τις κοινωνικές και ατομικές “τελετουργίες” και δραστηριότητες. Υπό αυτή την οπτική γωνία, η επινόηση “χειρονομιών” που θα δώσουν νέο “εκτόπισμα” στην εκπαιδευτική προσπάθεια κινητοποιώντας τα νοητικά και συναισθηματικά αντανακλαστικά του παιδιού, περιγράφει τον εννοιολογικό άξονα της “ιδέας”.

Όπως ανέφερε και ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος στην σελίδα womantoc.gr:

Οι καθιερωμένες “ουδέτερες” προτάσεις εγκαταστάσεων προσχολικής αγωγής που γνωρίζουμε στη χώρα μας μοιάζουν κατά μία έννοια σωστές ως προς αυτό που λένε, όμως αυτό που δεν λένε, αυτό που παραλείπουν, είναι το πιο σημαντικό. Είναι προτάσεις της “λογικής”, της “τάξης”, της “ασφάλειας”, δεν είναι όμως προτάσεις για τρέξιμο, για ανέμελη περιπλάνηση, για φωνές, για γόνιμες “αντιθέσεις”, για “κρυμμένα γεγονότα”, για απλή ενατένιση, για καταστάσεις “εκτός ελέγχου”. Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη “να σκεφτούμε το «αδιανόητο»”, όπως γράφει η E.Grosz, “να φανταστούμε μια αρχιτεκτονική «εκτός» του μέχρι τώρα”. Η ρητορική αυτή αποτέλεσε την κυρίαρχη αφήγηση της σύνθεσης.
Η τυπική αίθουσα διδασκαλίας δηλώνει το κύτταρο της συνολικής δομής – κάθε τάξη μπορεί να αναδιαρρυθμιστεί εύκολα, ανάλογα με την ομαδική ή ατομική ποιότητα των δραστηριοτήτων, ώστε να κατοχυρώνεται η ενεργοποίηση και των τριών κύριων πόλων της εκπαιδευτικής διαδικασίας: του ατόμου, της μικρής ομάδας και της τάξης ως σύνολο.
Ο σχεδιασμός ενσωματώνει αναφορές στη φύση, όπως είναι το ξύλο και το πράσινο χρώμα που κυριαρχούν εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου. Η συγκεκριμένη χρωματική επιλογή δεν είναι τυχαία, μελέτες σχετικές με την χρωματοθεραπεία έχουν δείξει ότι το πράσινο ενθαρρύνει την εκδήλωση των συναισθημάτων και ηρεμεί. Η σύνταξη της υπαίθριας περιοχής ανταποκρίνεται στην διάκριση των ρόλων των διαφορετικών δράσεων που εκτυλίσσονται εδώ: διάλειμμα, γυμναστική, οργανωμένο παιχνίδι κ.ο.κ. Τμήματα πιο “εκτεθειμένα” για ομαδικές δραστηριότητες και άλλα περισσότερο “κρυφά”, ζώνες κίνησης, στάσης και συνεύρεσης, ταξινομούν τον περιβάλλοντα χώρο. Με σκοπό να ενισχυθεί η ενασχόληση των παιδιών με τη γη, κάθε τάξη διαθέτει το δικό της περιβόλι που το καλλιεργούν οι ίδιοι οι μικροί μαθητές. Γενικά επιδιώχθηκε η δημιουργία ενός πυκνόφητου ευανάγνωστου κήπου, που αναφύεται σαν νησίδα πρασίνου μέσα στην πόλη.

Το νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής του αρχιτεκτονικού γραφείου Potiropoulos+Partners, του Δημήτρη Ποτηρόπουλου και της Λιάνας Νέλλα-Ποτηροπούλου, είναι υποψήφιο για βραβείο στον διαγωνισμό Architizer A+ Popular Choice Awards στην κατηγορία Institutional-Kindergartens.

Το συγκεκριμένο έργο έχει επίσης προταθεί από το Ίδρυμα “Mies Van der Rohe” σαν υποψήφιο έργο για το “2015 Mies Van der Rohe Award – Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική”, ενώ ακόμη έχει βραβευτεί με Τιμητική Διάκριση στα “Βραβεία Δομές 2015” για το “Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2010-2014”.

Ελπίζουμε και σε άλλα παρόμοια έργα!

Πηγή :http://www.athensmagazine.gr/bestofathens/articles/mprabo-sas-ayto-einai-to-wraiotero-sxoleio-ths-ellados-diafwneite-photos


Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Το πρώτο ενημερωτικό μας φύλλο.



 2



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ - ΑΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ & ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Προς: Τμήματα ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ & Συλλόγους Αρχιτεκτόνων

Συνάδελφοι,
σας στέλνουμε την τελευταία ανακοίνωση του ΤΕΕ σχετικά με τη συνέχιση της Απεργίας - Αποχής όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών από Τεχνικά Συμβούλια και Επιτροπές, για το ασφαλιστικό και παρακαλούμε να ενημερώσετε τα μέλη σας.

Οι μηχανικοί και ο τεχνικός κόσμος της χώρας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στην πρόταση της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, όπως έγινε γνωστό από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται η Απεργία – Αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με τεχνικό αντικείμενο (π.χ. Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων κλπ.), από τη Δευτέρα 18/04/2016 μέχρι και την Παρασκευή 22/4/2016 για το Ασφαλιστικό. Στην Απεργία-Αποχή συμπεριλαμβάνονται και οι Επιτροπές Δημοπρασιών Έργων και Μελετών.

Την ανακοίνωση του ΤΕΕ μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω link:



Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ
Τόνια Κατερίνη

Ο Γεν. Γραμματέας ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ
Γιώργος Πλατσάκης
 

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Παράταση πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ΤΣΜΕΔΕ

 Ενημερώνουμε τους ασφαλισμένους μας ότι «η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών A΄ εξαμήνου 2016 θα αποπληρώνεται μέχρι και τις 30/06/2016 άνευ προσαυξήσεων εκπροθέσμου και με παράλληλη διατήρηση των διακανονισμών, της ασφαλιστικής ικανότητας και ενημερότητας των υπόχρεων», σύμφωνα με την ΑΔΣ 394/13-04-2016 του Ε.Τ.Α.Α..

Εκ της Δ/νσεως Εισφορών

http://www.michanikos-online.gr/news.php?aID=16916

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Σ.Α.ΝΑ.