Menu

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Από ειδικές επιτροπές η νομιμοποίηση των «δασικών αυθαιρέτων»

Λύση στον «γόρδιο δεσμό» των δασικών χαρτών. Δασικό τέλος για νομιμοποίηση ακινήτων

 

 

Τη χρόνια «πληγή» με τους οικισμούς που έχουν χτιστεί ή επεκταθεί σε δασικές εκτάσεις επιχειρεί να κλείσει το υπουργείο Περιβάλλοντος με ειδική ρύθμιση που εντάσσει στο σχέδιο νόμου για τους δασικούς χάρτες, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και θα μπει σε διαδικασία διαβούλευσης.
Ειδικές επιτροπές που θα συσταθούν μετά την κατάρτιση των δασικών χαρτών, θα γνωμοδοτήσουν κατά περίπτωση και όχι οριζόντια, σχετικά με τα νομιμότητά τους.
Η επιτροπή αφού πραγματοποιήσει αυτοψία και συγκρίνει την υφιστάμενη κατάσταση με την αεροφωτογραφία θα καταλήξει σε πόρισμα μέσα σε ένα χρόνο ακολουθώντας συγκεκριμένα κριτήρια στα οποία συγκαταλέγονται:
  • οι υφιστάμενες χρήσεις γης,
  • ο χρόνος μεταβολής τους και
  • η αιτία της μεταβολής.
Το πόρισμα θα δημοσιεύεται στον ιστότοπο του οικείου ΟΤΑ ώστε να υποβληθούν αντιρρήσεις. Μετά θα πηγαίνει στην Επιτροπή Αντιρρήσεων και μετά από την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος θα παίρνει το δρόμο της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Για την απόκτηση του πιστοποιητικού θα πληρώνουν ειδικό τέλος το ύψος του οποίου θα καθοριστεί από Κοινή Υπουργική Απόφαση και θα διαμορφώνεται βάσει ειδικών συντελεστών όπως το εμβαδό της έκτασης. Με το πιστοποιητικό θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάζουν το οίκημα και να προχωρούν σε μεταβολές εμπράγματου δικαιώματος. Χωρίς το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα είναι άκυρη κάθε μεταβολή ιδιοκτησίας.
Το ειδικό τέλος θα κατευθύνεται μέσω του Πράσινου Ταμείου στο έργο των δασικών χαρτών.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, στους δασικούς χάρτες, θα αποτυπώνονται και οι χορτολιβαδικές, βραχώδεις και πετρώδεις εκτάσεις.
Η ρύθμιση χωρίζει τους οικισμούς που βρίσκονται μέσα σε δασικές εκτάσεις σε τρεις βασικές κατηγορίες:
  1. Σε αυτούς που θεωρούνται νόμιμοι και διαθέτουν όρια που έχουν εγκριθεί με Προεδρικά Διατάγματα ή πολεοδομικές άδειες.
  2. Στους οικισμούς που δημιουργήθηκαν σε σχέδια πόλης υπό εκπόνηση ή δεν έχουν συγκεκριμένα όρια αλλά αποτελούν συγκροτημένους οικισμούς ή ορίζονται με Προεδρικά Διατάγματα που έχουν κατατεθεί αλλά δεν έχουν εγκριθεί.
  3. Στους οικισμούς με αδιευκρίνιστο οικιστικό τοπίο, οι οποίοι στερούνται νόμιμης έγκρισης με ευθύνη της Πολιτείας.
Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του Εθνους
Πληροφορίες: www.cnn.gr και www.nooz.gr

ΣτΕ 705/2016: Αποζημίωση λόγω διατήρησης αυθαιρέτων κατασκευών σε δασική έκταση

Περίληψη
Μεταξύ των υπόχρεων σε καταβολή ειδικής αποζημίωσης λόγω διατήρησης αυθαιρέτου κατασκευής εντός δάσους ή δασικής ή αναδασωτέας εκτάσεως περιλαμβάνεται, καταρχήν και ο ανεγείρας την κατασκευή αυτή εργολάβος, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι κατά το χρονικό διάστημα στο οποίο αφορά η εν λόγω ειδική αποζημίωση αυτός εξακολουθεί να είναι κύριος, ή νομέας ή κάτοχος της επίμαχης κατασκευής. Η μη συνδρομή δε της προϋπόθεσης αυτής, συνιστώσα αυτοτελή πλημμέλεια του πρωτοκόλλου επιβολής ειδικής αποζημίωσης διατήρησης αυθαιρέτου σε δάσος, νομίμως ελέγχεται από το δικαστήριο στα πλαίσια εκδικάσεως της προσφυγής κατά του πρωτοκόλλου αυτού, χωρίς να δεσμεύεται κατά τούτο από τα κριθέντα επί της αιτήσεως ακυρώσεως κατά της σχετικής πράξεως κατεδάφισης, εφόσον η κρίση αυτή δεν αφορά το χρονικό διάστημα για το οποίο εκδόθηκε το επίμαχο πρωτόκολλο.
Η κρίση της αναιρεσιβαλλόμενης, σύμφωνα με την οποία νόμιμες εν προκειμένω προϋποθέσεις για την επιβολή της ένδικης αποζημίωσης διατήρησης αυθαίρετων κτισμάτων σε βάρος της κατασκευάστριας αυτά εταιρίας είναι μόνο η οριστικοποίηση της σχετικής αποφάσεως περί κατεδαφίσεως των επίμαχων κατασκευών και η προηγούμενη κλήση της εταιρίας προς κατεδάφιση των κατασκευών αυτών δεν είναι νόμιμη, διότι δεν εξετάσθηκε εάν, κατά το κρίσιμο, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, χρονικό διάστημα, στο οποίο αφορά το επιβληθέν πρόστιμο διατήρησης αυθαιρέτου, η εταιρία εξακολουθούσε να είναι κυρία ή νομέας ή κάτοχος των εν λόγω κατασκευών.
Πηγ'η: http://dasarxeio.com/2016/03/29/1254-5/

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Πότε Απαιτείται Άδεια Δόμησης για περιτοιχίσεις - περιφράξεις


  Σύμφωνα με το άρθρο 2 §62 :  

Ορισμός:  Περίφραξη ή περίφραγμα είναι η κατασκευή με την οποία διαχωρίζονται μεταξύ τους όμορα οικόπεδα ή γήπεδα, καθώς και οικόπεδο ή γήπεδο από κοινόχρηστο χώρο.

Διόρθωση: 

Σύμφωνα με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό 4067/2012 (ΝΟΚ (ΓΟΚ 2012) – Άρθρο 4 Εγκρίσεις Εργασιών Μικρής Κλίμακας § 2κγ όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4178/13),  απαιτείται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας (ΕΕΜΚ) για περιτοίχιση -περίφραξη στις εξής περιπτώσεις

  • Απλή περιτοίχιση από λιθοδομή, μέχρι ύψους 1,00 m ή περίφραξη από ελαφρύ υλικό , γηπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές και η περίφραξη με πρόχειρη κατασκευή (όπως συρματόπλεγμα) σε οικόπεδα μη ρυμοτομούμενα σε εντός σχεδίου περιοχές.
  • Επίσης επιτρέπεται οριοθέτηση με πασσάλους των κορυφών οικοπέδου ή γηπέδου.

Να διεκρινήσουμε ότι :

  • η λιθοδομή περιλαμβάνει και τσιμεντόλιθους, ενώ επιτρέπεται και η σύνδεση με κονίαμα και το επίχρισμα. 
  • Η ελαφρά περίφραξη και η πρόχειρη περίφραξη δεν περιλαμβάνουν σενάζ. 

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις απαιτείται  άδεια δόμησηςπχ στην περίπτωση συρματοπλέγματος με σενάζ από σκυρόδεμα στη βάση.

Στις περιπτώσεις νέας οικοδομής συνηθέστερα η άδεια περιτοίχισης περιλαμβάνεται στην άδεια δόμησης. Αλλά σε περιπτώσεις που δεν είχε περιληφθεί εξ αρχής, ή σε περιπτώσεις εκτός σχεδίου γηπέδων, πρέπει μερικές φορές να εγκριθεί προηγουμένως άδεια δόμησης.

Προσθήκη:  Σε περίπτωση κατασκευής κτιρίου με άδεια δόμησης, εάν μέχρι τη λήξη της ισχύος της ή της αναθεώρησής της, έχουν περατωθεί ο φέροντας οργανισμός, οι όψεις του κτιρίου και η στέγη, όπου είναι υποχρεωτική, η ισχύς της άδειας δόμησης παρατείνεται σε αόριστο χρόνο. (Ν. 4030/11 άρθρο 6  § 4γ). Αυτό σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε φάση μετά την ολοκλήρωση των όψεων και της στέγης, μπορεί να κατασκευαστεί και η περίφραξη εφόσον περιλαμβάνεται στην αρχική άδεια, χωρίς να χρειάζεται καινούρια διαδικασία.

Η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας είναι λιγότερη περίπλοκη από την άδεια δόμησης, και απαιτεί λιγότερα δικαιολογητικά, παραμένει πάντως αρκετά χρονοβόρα.

Σύμφωνα με το άρθρο 17 § 9 περιγράφονται τι είδους περιφράγματα επιτρέπονται, και οι όροι και οι προϋποθέσεις τοποθέτησης τους.

  1. Περιφράσσονται άρτια οικόπεδα εντός σχεδίουάρτια γήπεδα εκτός σχεδίουμη ρυμοτομούμενα τμήματα των μη άρτιων και μη οικοδομήσιμων οικοπέδων εντός σχεδίουΤα μη άρτια γήπεδα εκτός σχεδίου, επιτρέπεται να περιφραχθούν μόνο με πρόχειρη κατασκευή, όπως συρματόπλεγμα.
  2. Τα περιφράγματα τοποθετούνται είτε κατά μήκος των ορίων των οικοπέδων ή στο πρόσωπο αυτών. Όλα τα περιφράγματα κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου εντός του οικοπέδου. (Σύμφωνα με τον Κτιριοδομικό Κανονισμό –άρθρο 10 § 7 – υπάρχει η δυνατότητα τα περιφράγματα να κατασκευαστούν εκατέρωθεν του κοινού ορίου εάν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των όμορων ιδιοκτητώνΑυτή η διάταξη φαίνεται πώς ισχύει ακόμα, αφού σύμφωνα με το άρθρο 35 του ΝΟΚ καταργείται κάθε διάταξη που αντιτίθεται στο ΝΟΚ, και η συγκεκριμένη δεν περιλαμβάνεται -σύμφωνα με τα σχόλια της νομικού Ελένης Μπούτου-Λεμπέση για το ΤΕΕ)
  3. Τα περιφράγματα του οικοπέδου ή γηπέδου σε κανένα σημείο δεν μπορούν να έχουν συνολικό ύψος μεγαλύτερο από 3,00 μ. και το συμπαγές τμήμα τους μεγαλύτερο από 1,5 μ. Οι πόρτες για πεζούς και οχήματα, που κατασκευάζονται σε συνέχεια της περίφραξης δεν μπορούν να είναι ψηλότερα από 2,50 μ. και μπορούν να αποτελούνται από συμπαγή στοιχεία. Αρχίζουμε να μετράμε τα ύψη από την υψηλότερη από τις οριστικές στάθμες εδάφους εκατέρωθεν του περιφράγματος. Για τα περιφράγματα στο πρόσωπο του οικοπέδου, τα παραπάνω ύψη μετρούνται από τη στάθμη του πεζοδρομίου. Επιτρέπεται παρέκκλιση των παραπάνω διατάξεων όσον αφορά την κατασκευή συμπαγούς περιφράγματος έως ύψους 3,00 μ. σε ειδικές περιπτώσεις, ή σε παραδοσιακούς οικισμούς, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
  4. Αν το φυσικό έδαφος στη ρυμοτομική γραμμή είναι υψηλότερο από τη στάθμη του πεζοδρομίου από 1,00 μ. έως 2,50 μ., το περίφραγμα μπορεί να κατασκευαστεί συμπαγές έως τη στάθμη του φυσικού εδάφους. Αν από τη στάθμη του πεζοδρομίου έως τη στάθμη του φυσικού εδάφους στη ρυμοτομική γραμμή υπάρχει υψομετρική διαφορά μεγαλύτερη από 2,50 μ., το συμπαγές τμήμα του περιφράγματος μπορεί να έχει ύψος έως 2,50 μ. και το έδαφος κλιμακώνεται έτσι ώστε κάθε κλιμάκωση να έχει ύψος έως 2,50 μ. και πλάτος τουλάχιστον 1,50 μ.
  5. Οι ιδιοκτησίες που ορίζονται με κάθετη σύσταση ιδιοκτησίας, περιφράσσονται μόνον στα όρια του οικοπέδου ή του γηπέδου.            Πηγή :http://oikodomikiadeia.gr/πότε-απαιτείται-άδεια-δόμησης-για-περ/

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Παράταση ισχύος οικοδοµικών αδειών και αδειών δόµησης.

Το ΥΠΕΝ έστειλε έγγραφο με θέμα "Παράταση ισχύος οικοδοµικών αδειών και αδειών δόµησης." προς τις ∆/νσεις Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασµού (ΠΕ.ΧΩ.ΣΧ.) των Αποκεντρωµένων ∆ιοικήσεων της Επικράτειας, για την ενηµέρωση των Υπηρεσιών ∆όµησης χωρικής τους αρµοδιότητας.
Στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:
"Σας ανακοινώνουµε ότι στο 21 φύλλο της 21/2/2016, Τεύχος Α', της Εφηµερίδας της Κυβερνήσεως δηµοσιεύτηκε ο νόµος 4368/2016 «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».
Στο άρθρο 76 του κεφαλαίου ΣΤ' (∆ιατάξεις Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) του δηµοσιευθέντος νόµου καθορίζεται ότι «Η ισχύς των οικοδοµικών αδειών, που εκδόθηκαν σύµφωνα µε το από 8-7-1993 π. δ. (∆'/795), ως και των αδειών δόµησης που εκδόθηκαν σύµφωνα µε τις διατάξεις του ν. 4030/2011 και λήγουν από 1-3-2016 έως και 31-12-2017, παρατείνεται κατά τρία (3) έτη».
Με την παραπάνω διάταξη παρατείνεται η ισχύς των οικοδοµικών αδειών και των αδειών δόµησης που λήγουν από 1-3-2016 έως και 31-12-2017, κατά τρία έτη από την ηµεροµηνία λήξης τους, χωρίς να απαιτούνται ενέργειες των Υπηρεσιών ∆όµησης."

ΠΗΓΗ:http://www.b2green.gr/el/post/32793/

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ - ΑΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΔΙΠΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ (07-03-2016

Συνεχίζεται από σήμερα Δευτέρα 07/03/2016 έως και την Παρασκευή 11/03/2016 η Απεργία – Αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με Τεχνικό Αντικείμενο

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Το Κάστρο της Ναυπάκτου .

 Εξαιρετικός Αρχαιολογικός οδηγός με ιστορική και αρχαιολογική αναφορά στο Κάστρο της Πόλης μας, στα πλαίσια της αποκατάστασης και στερέωσης τμημάτων και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.