Menu

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Νέες επιλογές στο ηλεκτρονικό σύστημα αυθαιρέτων

Το ΤΕΕ, συνεχίζοντας την προσπάθειά του να παρέχει στα Μέλη του χρηστικά πληροφοριακά συστήματα, υλοποίησε και έθεσε ήδη σε λειτουργία κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής και έγκρισης αιτημάτων μεταβολών αυθαιρέτων, με αυτόματη επιλογή των διαθέσιμων αιτημάτων και πλήρη τεκμηρίωση της διαδικασίας. Αυτό το σύστημα μειώνει ήδη κατά πολύ τον χρόνο και την ποιότητα εξυπηρέτησης των μηχανικών και των πολιτών.
Μερικές από τις μεταβολές που πλέον εξυπηρετούνται πλήρως ηλεκτρονικά είναι αλλαγή της επιθυμίας του ιδιοκτήτη για το σχήμα πληρωμών της δήλωσης, η διόρθωση λαθών καταχώρησης, η προώθηση της δήλωσης μετά από έγκριση υπηρεσιών (πχ σε παραδοσιακούς οικισμούς, έκδοση Αδείας κλπ) και η αλλαγή διαχειριστή μηχανικού.
Ταυτόχρονα, αναβαθμίστηκε το σύστημα αναζήτησης δηλώσεων που είναι διαθέσιμο σε όλες της Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας και στο οποίο έχουν πρόσβαση 750 στελέχη των αντίστοιχων υπηρεσιών. Το νέο σύστημα παρέχει ενιαία αναζήτηση με πολλαπλά κριτήρια σε όλες τις δηλώσεις των Ν. 4014/2011 και 4178/2013, εμφάνιση σε ενιαίο χάρτη σε υπόβαθρο της ΕΚΧΑ ΑΕ και πρόσβαση στην τεκμηρίωση των δηλώσεων (αναλυτικά στοιχεία καταγραφής, πληρωμές, μεταβολές και υποβληθέντα δικαιολογητικά), διευκολύνοντας εξαιρετικά τη διαδικασία ελέγχου των δηλωθέντων αυθαιρέτων από τους υπαλλήλους των Υπηρεσιών δόμησης.
 http://www.all4me.gr/nees-epiloges-sto-hlektroniko-systhma-aythairetwn/

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

"Η ίδια η ζωή μας, ένα αυθαίρετο" του Τάση Παπαϊωάννου

Δε χρειάζεται να ταξιδέψεις μακριά. Μια βόλτα προς το Σούνιο ή το Λαύριο είναι αρκετά αποκαλυπτική για να συνειδητοποιήσεις πώς χτίζουμε στη χώρα μας. Τα σπίτια, έτσι όπως τα βλέπεις από μακριά, απλώνονται σαν αρρώστια πάνω στις πλαγιές των λόφων, δίπλα σε παραλίες, σε απόκρημνες ακτές, σε δασικές εκτάσεις.

Απλώνονται σαν τη φωτιά που κατακαίει ό,τι βρει στο πέρασμά της, με την ίδια ταχύτητα, αφήνοντας κατεστραμμένα τοπία στο πέρασμά της. Τι θλίψη! Πανέμορφα τοπία που τα χάρηκαν και τα ύμνησαν τόσες και τόσες γενιές πριν από εμάς, τοπία που έπρεπε να μείνουν αλώβητα από την ανθρώπινη βουλιμία.

Ανηφόρες απροσπέλαστες. Δρόμοι χαραγμένοι όπως όπως και άλλοι πάνω σε ένα ιπποδάμειο σύστημα ακατανόητο σε εκείνες τις κρημνώδεις πλαγιές. Τεμαχίζουν το σώμα της γης σαν βαθιές ουλές, μετατρέποντάς το σε οικοδομικά τετράγωνα προς οικοδόμηση. Οικόπεδα μικρά, το ένα κολλητά στο άλλο. Μικρά κομματάκια μπακλαβά στο ταψί.

Ενα οδικό δίκτυο χαραγμένο εγκεφαλικά πάνω σε εντελώς ακατάλληλο έδαφος. Οι άλλοτε δημόσιες εκτάσεις της αττικής γης σήμερα στέκουν κατατεμαχισμένες αποτελώντας ένα άναρχο συνονθύλευμα από μικρά ιδιωτικά θραύσματα.

Ολόκληρες περιοχές γεμάτες κακόγουστα αυθαίρετα. Μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι κι ακόμη παραπέρα. Πρώτα η καταπάτηση της γης, μετά το συρματόπλεγμα και το τροχόσπιτο ή η πρόχειρη καλύβα. Ενα στέγαστρο, μια πέργκολα, ένα δωματιάκι και σιγά σιγά το σπίτι διαμορφώνεται.

Μετά, όποτε οι συνθήκες το επιτρέψουν -να, φτάνουν όπου να ’ναι και οι εκλογές- ορθώνονται οι μπετονένιες κολόνες, οι πλάκες και το εξοχικό στήθηκε. Οσο για τη νομιμοποίηση; Ε, κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτή. Αλλωστε οι ταμπέλες πάνω στο συρματόπλεγμα ενημερώνουν: τακτοποιήσεις-νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, σύνδεση με τη ΔΕΗ, τηλέφωνο τάδε…

Αργότερα τα σπίτια μεγαλώνουν. Στέγες παράξενες κάνουν την εμφάνισή τους, διάφορα επιθέματα προστίθενται, παραστάδες γύψινες, απίθανα μπαλούστρα, σκάλες ακατανόητες, τζάκια, μπάρμπεκιου, ακαλαίσθητες πεζούλες. Συχνά πάνω σε ιστούς ανεμίζουν ελληνικές σημαίες ή ομάδων ποδοσφαίρου, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε. Αυτό όμως που είναι το πιο χαρακτηριστικό του «αυθαίρετου οικιστή» είναι η μέριμνα και η έγνοια για την περίφραξη. Μαντρότοιχοι παίρνουν τη θέση του «δειλού» πρώτου σκουριασμένου συρματοπλέγματος.

Πέτρινοι, τσιμεντένιοι, σοβατισμένοι. Τσιμεντόλιθοι, τούβλα, ψηλά μεταλλικά κάγκελα, κάθε υλικό, αρκεί να οριοθετηθεί όσο το δυνατόν μονιμότερα η «Ιδιοκτησία». Ναι, γι’ αυτήν την ιδιοκτησία, εκεί στη μέση του πουθενά, γίνονται όλα! Το όριο προς τον δημόσιο χώρο και τον γείτονα πρέπει πάραυτα να υψωθεί. Η αυθαιρεσία πρέπει να περιχαρακωθεί πάση θυσία.

Η ίδια η ζωή μας, ένα αυθαίρετο. Οι μάντρες είναι το σύμβολο της αποτυχίας μας ως κοινωνίας. Η μία δίπλα στην άλλη, η μία πιο κραυγαλέα από τη γειτονική της, δηλώνουν στον χώρο με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το μικροαστικό μας παρόν, τα μικροσυμφέροντα, την αρπαχτή. Το δημόσιο δεν υφίσταται ως έννοια. Το ιδιωτικό, η μικρή μίζερη ιδιοκτησία μας είναι ιερή. Και τι ειρωνεία! Πού και πού ξεπροβάλλουν σε μια γωνιά του οικοπέδου μικρά εκκλησάκια. Οχι, τις εκκλησίες βλέπετε δεν μπορεί να τις κατεδαφίσει καμιά μπουλντόζα. Είναι αμαρτία. Ο άγιος λοιπόν προστατεύει την αυθαίρετη ιδιοκτησία. Αυτή είναι ιερή σε τούτη τη χώρα!

Το αυθαίρετο στην πλαγιά, με τη Μερσεντές απέξω. Το πάρκινγκ για το αυτοκίνητο, που βρίσκεται σαν βιτρίνα μπροστά στην είσοδο. Το άλλο φετίχ του νεοέλληνα. Αναρωτιέσαι, είναι σπίτια μόνιμης κατοικίας; Οχι, ελάχιστα είναι εκείνων που δεν έχουν πού αλλού να μείνουν και αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα.

Η τεράστια πλειονότητα απλώς εκεί στήνει το εξοχικό, με θέα κατά προτίμηση τη θάλασσα. Σπάνια μέσα σ’ αυτό το χάλι ξεχωρίζεις ένα ταπεινό κτίσμα, καμωμένο με γούστο, να εκφράζει με τρόπο απλό τη μικρή παραθεριστική κατοικία. Ενα-δυο δωμάτια το πολύ, στέγαστρα ολόγυρα, ένα πεύκο με μια κούνια να κρέμεται από το κλαδί, ένα μποστάνι, λουλουδιασμένες γλάστρες, όμορφα ενταγμένο στο τοπίο. Εξω δεν ζούμε το καλοκαίρι; Τι μας χρειάζονται λοιπόν όλα αυτά τα περιττά τετραγωνικά;

Τα σπίτια δυστυχώς δείχνουν με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο όλη τη σύγχρονη αρχοντοχωριατιά μας. Μικρές βιλίτσες περιτριγυρισμένες με γκαζόν δίπλα σε γκρίζα άγρια βράχια και άνυδρα τοπία, τριώροφες κατοικίες με pilotis πάνω σε κακοτράχαλες πλαγιές. Κitsch απομιμήσεις όσων βλέπουμε στις οθόνες της TV και στις σαπουνόπερες. Κεραίες δορυφορικές, αντένες κάθε τύπου συνδέουν σε μόνιμη βάση το αυθαίρετο με την εικονική πραγματικότητα της τηλεόρασης που μας ναρκώνει. Αυτήν που επιβάλλει τα πρότυπα, αυτήν που έστησε τα θεμέλια του αυθαίρετου πάνω στα βράχια.

Η μία τούρτα δίπλα στην άλλη, αραδιασμένες στις πλαγιές, κακάσχημες και αποκρουστικές. Από τα μικροαστικά αυθαίρετα μέχρι τις μεγαλόσχημες, ακόμη πιο άσχημες, βίλες των βορείων προαστίων, η ίδια αισθητική, ίδια και η ιδεολογία που κρύβεται από πίσω. Αυτή είναι που «σχεδιάζει», αυτή χτίζει, αυτή κυριαρχεί παντού και όχι η αρχιτεκτονική.

Πώς γίναμε έτσι; Πώς ζούμε έτσι; Τι άσχημα που χτίζουμε! Κι η αρχιτεκτονική όλο κι απομακρύνεται, όλο και γίνεται δυσκολοθώρητη. Σαν να μην έχει τίποτε να πει, σαν να ’χει για τα καλά εξοβελιστεί από τούτη τη χώρα. Μακριά, να μη μας θυμίζει τίποτε άλλο από αυτό που καταντήσαμε, να μη μας προτείνει (όπως πάντα κάνει η καλή αρχιτεκτονική) έναν άλλο τρόπο ζωής, διαφορετικό, καλύτερο.

Η εικόνα που παρουσιάζουν οι νεοελληνικές πόλεις, και κυρίως οι άναρχες και εν πολλοίς αυθαίρετες επεκτάσεις τους, εκφράζει ακριβώς τη βαθύτατη ιδεολογική-αξιακή κρίση που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας. Να σήμερα τι φαντάζει πιο δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο. Να αποβάλουμε το μικροαστικό και καταστροφικό μας ΕΓΩ και να ξαναβρούμε το πολυπόθητο και αναγκαίο ΕΜΕΙΣ! Να ξαναβρούμε τον πολιτισμό μας που τον χάσαμε!

Συντάκτης:Τάσης Παπαϊωάννου*

*Αρχιτέκτων-καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Πηγή: http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=41661

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Πότε απαιτείται άδεια δόμησης για περιτοιχίσεις – περιφράξεις


Σύμφωνα με το άρθρο 2 §62 :  Περίφραξη ή περίφραγμα είναι η κατασκευή με την οποία διαχωρίζονται μεταξύ τους όμορα οικόπεδα ή γήπεδα, καθώς και οικόπεδο ή γήπεδο από κοινόχρηστο χώρο.(ορισμός:) Τα οικόπεδα οριοθετούνται με σταθεροὐς οριοδείκτες ή περιφράγματα (άρθρο 17 § 9)
Σύμφωνα με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό 4067/2012 (ΝΟΚ (ΓΟΚ 2012) – Άρθρο 4 Άδειες Δόμησης § 3ζ.), οι περιπτώσεις που δεν απαιτείται έγκριση άδειας δόμησης για περιτοίχιση -περίφραξη είναι οι εξής:            
  • Απλή περιτοίχιση από λιθοδομή, μέχρι ύψους 1,00 m ή περίφραξη από ελαφρύ υλικό χωρίς σενάζ, γηπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές.
  • Επίσης επιτρέπεται οριοθέτηση με πασσάλους των κορυφών γηπέδου.
Να σημειώσουμε εδώ ότι και σε απλή περίπτωση περίφραξης με συρματόπλεγμα, απαιτείται έγγραφη ενημέρωση της Υπηρεσίας Δόμησης 2 μέρες , η οποία θα το γνωστοποιήσει στο οικείο αστυνομικό τμήμα.
Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις απαιτείται  άδεια δόμησης, πχ στην περίπτωση συρματοπλέγματος με σενάζ από σκυρόδεμα στη βάση.

Στις περιπτώσεις νέας οικοδομής συνηθέστερα η άδεια περιτοίχισης περιλαμβάνεται στην άδεια δόμησης. Αλλά σε περιπτώσεις που δεν είχε περιληφθεί εξ αρχής, ή σε περιπτώσεις εκτός σχεδίου γηπέδων, πρέπει μερικές φορές να εγκριθεί προηγουμένως άδεια δόμησης.
Ενώ σύμφωνα με το άρθρο 17 § 9 περιγράφονται τι είδους περιφράγματα επιτρέπονται, και οι όροι και οι προϋποθέσεις τοποθέτησης τους.
  1. Περιφράσσονται άρτια οικόπεδα εντός σχεδίουάρτια γήπεδα εκτός σχεδίουμη ρυμοτομούμενα τμήματα των μη άρτιων και μη οικοδομήσιμων οικοπέδων εντός σχεδίουΤα μη άρτια γήπεδα εκτός σχεδίου, επιτρέπεται να περιφραχθούν μόνο με πρόχειρη κατασκευή, όπως συρματόπλεγμα.
  1. Τα περιφράγματα τοποθετούνται είτε κατά μήκος των ορίων των οικοπέδων ή στο πρόσωπο αυτών. Όλα τα περιφράγματα κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου εντός του οικοπέδου. (Σύμφωνα με τον Κτιριοδομικό Κανονισμό –άρθρο 10 § 7 – υπάρχει η 
  2. δυνατότητα τα περιφράγματα να κατασκευαστούν εκατέρωθεν του κοινού ορίου εάν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των όμορων ιδιοκτητώνΑυτή η διάταξη φαίνεται πώς ισχύει ακόμα, αφού σύμφωνα με το άρθρο 35 του ΝΟΚ καταργείται κάθε διάταξη που αντιτίθεται στο ΝΟΚ, και η συγκεκριμένη δεν περιλαμβάνεται -σύμφωνα με τα σχόλια της αρχιτέκτονος  Ελένης Μπούτου-Λεμπέση για το ΤΕΕ)
  3. Τα περιφράγματα του οικοπέδου ή γηπέδου σε κανένα σημείο δεν μπορούν να έχουν συνολικό ύψος μεγαλύτερο από 3,00 μ. και το συμπαγές τμήμα τους μεγαλύτερο από 1,5 μ. Οι πόρτες για πεζούς και οχήματα, που κατασκευάζονται σε συνέχεια της περίφραξης δεν μπορούν να είναι ψηλότερα από 2,50 μ. και μπορούν να αποτελούνται από συμπαγή στοιχεία. Αρχίζουμε να μετράμε τα ύψη από την υψηλότερη από τις οριστικές στάθμες εδάφους εκατέρωθεν του περιφράγματος. Για τα περιφράγματα στο πρόσωπο του οικοπέδου, τα παραπάνω ύψη μετρούνται από τη στάθμη του πεζοδρομίου. Επιτρέπεται παρέκκλιση των παραπάνω διατάξεων όσον αφορά την κατασκευή συμπαγούς περιφράγματος έως ύψους 3,00 μ. σε ειδικές περιπτώσεις, ή σε παραδοσιακούς οικισμούς, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
  4. Αν το φυσικό έδαφος στη ρυμοτομική γραμμή είναι υψηλότερο από τη στάθμη του πεζοδρομίου από 1,00 μ. έως 2,50 μ., το περίφραγμα μπορεί να κατασκευαστεί συμπαγές έως τη στάθμη του φυσικού εδάφους. Αν από τη στάθμη του πεζοδρομίου έως τη στάθμη του φυσικού εδάφους στη ρυμοτομική γραμμή υπάρχει υψομετρική διαφορά μεγαλύτερη από 2,50 μ., το συμπαγές τμήμα του περιφράγματος μπορεί να έχει ύψος έως 2,50 μ. και το έδαφος κλιμακώνεται έτσι ώστε κάθε κλιμάκωση να έχει ύψος έως 2,50 μ. και πλάτος τουλάχιστον 1,50 μ.
  5. Οι ιδιοκτησίες που ορίζονται με κάθετη σύσταση ιδιοκτησίας, περιφράσσονται μόνον στα όρια του οικοπέδου ή του γηπέδου.                                                                                                                                                                                                                                               πηγή:   http://oikodomikiadeia.gr/%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CF%8C%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%81/